Att ge ut böcker

Om man arbetar med så kallad egenutgivning, alltså att ge ut böcker själv, är det en hel del saker man måste ha koll på. Förutom att man måste vara beredd på att göra väldigt mycket av jobbet själv (till exempel så måste man sätta inlagan, formge omslaget) så måste man också vara beredd på att det kan ta tid att hitta ett pålitligt tryckeri – oavsett om man trycker med digitaltryck eller offsettryck. Just tryckpartner är något av det viktigaste man har att tänka på som egenutgivare, eftersom boktrycket står för den största delen av kostnaderna vid en utgivning.

Även om du beställer omslagsformgivning, lektörsläsning och korrekturläsning som externa tjänster så kommer den summan vara lägre än kostnaden för att trycka upp ett lass böcker. Som egenutgivare har man ju inte enorma resurser för marknadsföring, vilket annars är en stor utgiftspost – man får vara mycket mer kreativ för att nå ut till sina läsare, eftersom man inte kan smacka upp en jättekampanj på affischer över hela Sverige.

När du söker efter ett tryckeri rekommenderar vi att du tar god tid på dig och ser till att ha tryckfärdiga filer redo – på så sätt underlättar du för tryckerierna att lämna offerter. Jämför olika offerter, kolla också priset för olika upplagor – ibland kan det kosta mer att trycka 1000 böcker än det kostar att trycka 1200, eftersom alla tryckerier har olika gränser för olika mängdrabatter.